Wireshark updaten in Linux

Wireshark is een geweldige tool om het verkeer tussen verschillende apparaten te kunnen opvangen en analyseren en is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Helaas kun je de Linux versie doorgaans niet downloaden of bijwerken naar de laatste versie op het moment dat Wireshark deze heeft gepubliceerd op haar download pagina en zul je het programma zelf moeten compileren vanuit de source code.

Op het moment van het schrijven van deze blog is versie 3.2.3-1 de hoogste versie die via het Ubuntu software Center en apt te verkrijgen zijn, terwijl versie 3.4.3 al beschikbaar is op de Wireshark website.

Personal Package Archives / PPA

Behalve het Ubuntu Software Center of apt, is er ook zoiets als Personal Package Archives, ofwel PPA genoemd. Dit stelt applicatieontwikkelaars en Linux-gebruikers in staat om hun eigen repositories te creëren om software te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat je niet hoeft te wachten tot Ubuntu de software heeft gepubliceerd in het Ubuntu Software Center en apt. Dit betekend ook dat het niet volledige getest is en er mogelijk hobbels kunnen zijn in het gebruik van software verkregen via PPA.

Hoe dan?

Om het pakket te verkrijgen open je de terminal via Ctrl+Alt+T en voer je de volgende opdracht uit;

sudo add-apt-repository ppa:wireshark-dev/stable

Hiermee haal je het pakket binnen op je computer.
Vervolgens update je systeem met de volgende opdracht;

sudo apt update

De update opdracht wordt gebruikt om de pakketindexbestanden van hun bronnen opnieuw te synchroniseren. De indexen van beschikbare pakketten worden opgehaald van de locaties die zijn gespecificeerd in het volgende bestand: /etc/apt/sources.list. Dit bestand is onderdeel van de standaard installatie van Ubuntu en behoeft doorgaans geen modificaties.

Met het volgende commando wordt de PPA ook daadwerkelijk geïnstalleerd;

sudo apt install wireshark

Daarna is het goed om te controleren op upgrades via de volgende opdracht;

sudo apt upgrade

Tot slot verwijder je automatisch irrelevante bestanden met de opdracht;

sudp apt autoremove

The End

Zo eenvoudig is het om de laatste versie te installeren als deze nog niet op de gebruikelijke manier verkrijgbaar zijn in het Ubuntu Software Center, de apt repository of downloadbaar als .deb bestand.