Weergave meerdere tijdzones in Ubuntu
Omdat ik voor een internationaal bedrijf werk en met collega’s en gebruikers van over de hele wereld gesprekken en onderzoeken moet plannen en ik altijd moet nadenken over hoe laat het waar is, moet ik regelmatig rekening houden met de verschillende tijdzones waarin mijn gesprekspartner zich bevinden.
Ik gebruikte daar tot voor kort een online applicatie voor, maar vond dit verre van ideaal. Ik was dan ook verheugd om eerder deze week een lokale oplossing te vinden die te gebruiken is in de Gnome Desktop Omgeving, de default desktop omgeving voor Ubuntu.
Hoe te installeren?
Wanneer je het Ubuntu Software Center opent, dan zoek je op GNOME Clocks en click je op Install.

Nadat je je wachtwoord hebt ingegeven, zal de applicatie geïnstalleerd worden en kun je deze starten, middels de Launch knop.
Hoe te configureren?
Nadat je op Launch hebt gedrukt zal de applicatie starten en kun je deze configureren.

Als je meerdere tijdzones wilt toevoegen, dan klik je linksboven op New en geef je de naam in van de plaats die je wilt toevoegen en kies je voor Add.

Hiermee kun je alle klokken instellen die gewenst zijn en zie worden van West naar Oost weergegeven, alsmede de dag of de nacht.

Hoe weer te geven?
Als je de tijden wilt weergeven, dan klik je op de klok boven in beeld en kun je de tijdzones zien, de actuele tijd en het verschil in tijd.

Er worden 3 plaatsen weergegeven, maar als je op deze tijdzones klikt, dan kom je weer in het configuratiescherm terecht, zoals weergeven in de vorige sectie.
Klik je nu op 1 van de ingegeven tijdzones, dan kun je ook de zonsopkomst- en zonsondergangstijden zien.

Tot slot
Ik vind dit een waardevolle toevoeging voor de desktop omgeving en geeft ook direct de flexibiliteit van de Linux desktop weer. Je kunt zelf functionaliteiten toevoegen, zodat je niet afgeleid worden kan door allerlei informatie die je nooit gebruiken zult en ook geen wissel trekken op de hardware resources (CPU en RAM), zodat deze beschikbaar zijn voor de applicaties die jij wilt gebruiken.
Overigens kun je naast deze verschillende tijdzones kun je ook een alarm, de stopwatch gebruiken of een timer gebruiken. Dit spreekt wel vanzelf en deze functies worden hier niet beschreven.