Weer een nieuwe laptop

Begin 2020 kocht ik een nieuwe laptop, maar aangezien mijn opdrachtgever de door haar uitgegeven laptops gaat voorzien van end-point security software, mijn antieke HP Elitebook niet meer van deze tijd was, ging ik op zoek naar een laptop voor privégebruik. Op zich mag en kan ik de laptop nog steeds ook privé blijven gebruiken, maar wilde ik dit toch graag gescheiden houden als ik het beheer vrijwel volledig uit handen ga geven.

Daarnaast is de accu van die laptop ontoereikend om deze ’s avonds op de bank te gebruiken, naar een uurtje is deze wel leeg. Nieuw was dit nog zo’n 6 uurtjes.

En nu dan?

Dus nu moest ik op zoek naar een nieuwe laptop. Ik ben nog steeds content met Linux als mijn primaire besturingssysteem, maar ook moest ik enige regelmaat aan de slag om iets vaags op te lossen, denk aan bluetooth problemen, trackpad problemen, toetsenbordverlichting inschakelen en ik gruwel inmiddels van de accuproblemen. Of dat aan Linux ligt of aan de hardware, weet ik niet. De waarheid zal in het midden liggen of wat meer aan de hardware en de afwezigheid van specifieke Linux-drivers.

Eisen

Deels zijn de eisen gelijk gebleven en ook mijn standpunt voor de merken onveranderd.

Voor mijn eigen laptop heb ik geen groter scherm nodig of veel schijfruimte, het gros van mijn privébestanden staan in de cloud. Ook heb ik niet zoveel intern geheugen nodig. Meer dan kortstondig een virtual machine gebruiken of een korte video renderen zal ik niet doen.

Wat wel anders is, is dat ik een kleinere (13″-14″) en lichtere laptop wilde hebben met een indrukwekkende accuduur, zodat ik een avondje kon doorbrengen op de accu. En bij voorkeur een scherm dat in de tuin ook nog helder genoeg zou zijn.

MacBook Air

Heel veel uitzoekwerk hoefde het niet te worden, omdat ik voor mijn vrouw een klein jaar geleden een vergelijkbare zoektocht heb gedaan. Voor een opleiding voor haar werk had ze ongeveer dezelfde eisen, en zijn we uiteindelijk op een MacBook Air (2020 model) uitgekomen.

Schreef ik eerder nog, dan een MacBook mij te duur was, inmiddels is dat met de komst van de Apple M1 chipsets niet meer helemaal waar, deze chipsets rennen rondjes om de Intelchipsets en gebruiken ook nog eens heel weinig stroom, en was voor mij de overweging om voor een MacBook een reële optie.

Ja maar, Linux dan?

Ik heb uiteraard gekeken voor een nieuwe Linux laptop, maar wilde eigenlijk een laptop met Linux voorgeïnstalleerd en die zijn er van Dell, Lenovo en inmiddels ook van HP. Dell is nog steeds een no-go. Lenovo was een optie en HP heeft recent een nieuw model met Pop!_OS uitgebracht die zeker interessant leek, maar alleen in de VS te koop op dit moment.

Dan zijn er nog de OEMs, maar driver support is een issue en uiteindelijk kun je nergens op terugvallen.

Dus eigenlijk Lenovo was de enige overblijver. Denk dan aan de ThinkPad T-series, model in 14″ met een i5 CPU en 16 GB RAM, die starten vanaf € 1.133,67 en hebben minimaal een update nodig aan de accu. Daarmee duurder dan of op zijn minst min of meer vergelijkbaar geprijsd met een MacBook.

Welke MacBook dan?

Qua prijs was een instap MacBook Air een goede oplossing, maar ik twijfelde of ik niet 16 GB RAM nodig zou hebben in plaats van de standaard 8 GB. Ook hebben de MacBook Pro modellen, meer ingangen dan de Air en een iets helderder scherm.

De poorten kan ik kort over zijn, die gebruik ik niet. Ik mis een paar keer per jaar alleen een SD-kaart lezer, maar die koop ik voor een paar centen los wel. Een helderder scherm blijkt niet nodig te zijn, mijn vrouw heeft meermalen bewezen dat je prima in de tuin kan werken met een MacBook Air.

Dan moest het dus een MacBook Air worden en moest ik alleen kiezen tussen 8 GB en 16 GB. Voor macOS blijkt de noodzaak voor flink wat RAM overbodig en ook voor de programma’s die ik gebruik is de noodzaak er niet zo.

En als die noodzaak er wel is, bijvoorbeeld bij het renderen van video, dan neemt swap het over en is 8 GB prima. De standaard opslag van 256 GB is prima voor mij, maar is niet nodig en wordt duur betaald bij Apple.

En de MacBook Air 2022 dan?

Er komt dit jaar en 2022 model uit van de Air, maar die valt af om een aantal redenen op dit moment. Het 2020 model heeft een zwart toetsenbord en het 2022 krijgt een wit toetsenbord, nu vind ik het één niet per se mooier dan de ander, maar zwart blijft wel frisser. De schermranden worden dunner, maar ook die van het 2020 model zijn mij dun genoeg. En zo zullen er nog enige verbeteringen komen, zoals de M2 chipset en vrolijke kleurtjes, maar alle verbeteringen bij elkaar lijken het 2022 model ook duurder te maken.

Wordt vervolgd…

Ik heb inmiddels al mijn programma’s geïnstalleerd op mijn MacBook Air 2020 en moet nog even wennen aan de toch wat andere toetscombinaties, maar dat zal snel wennen. Ook was ik even verrast door prijs voor CopyQ in de App store. Nu is het niet dat ik niet wil betalen voor software, maar als deze voor Ubuntu Linux gratis is, maar waarom dan niet in macOS? Even zoeken op DuckDuckGo liet mij kennis maken met Homebrew en iets later was CopyQ kosteloos geïnstalleerd. Maar daarentegen werden andere programma’s, zoals Geany, geïnstalleerd incl. darkmode-optie. Onder Linux moet ik deze apart installeren.

Na deze blog te hebben geschreven ben ik inmiddels achter dat de toetscombinaties voor macOS vaak net even anders zijn – waar is de Del-toets – maar dat is een kwestie van wennen. Ook het niet kunnen openen van de terminal met een toetscombinatie is wennen, maar wellicht is daar een oplossing voor die ik nog vinden moet.

Wordt vervolgd…