Waarom ik Linux gebruik

Mensen vragen mij wel eens waarom ik Linux gebruik als mijn primaire besturingssysteem. Het antwoord is eigenlijk simpel, omdat het voldoet aan wat ik verwacht van een besturingssysteem.

Voor mij moet een besturingssysteem gewoon werken en moet ik er geen last van hebben. Daarnaast moet er software voor beschikbaar zijn die ik nodig heb en dan is het ook nog fijn als dit soepel op betaalbare hardware kan werken.

Het beste besturingssysteem?

Ik doe niet mee aan de zinloze discussie wat het beste besturingssysteem is. Windows, Linux of macOS. Er is mijns inziens namelijk geen beste besturingssysteem, omdat dit puur persoonlijk is. Windows heeft jaren prima voldaan, maar het updateproces kwam me de keel uit. Updates werden niet snel genoeg doorgevoerd, duurden te lang om geïnstalleerd te worden en niet zelden was de update erger dan de kwaal.

Ik ben in 2010 begonnen met Linux toen mijn toenmalige computer (i5 met 8 GB RAM) bleef vastlopen en vertragen met Windows 7. Een nieuwe installatie van Windows 7 hielp maar tijdelijk en uiteindelijk heb ik eens Linux geprobeerd, Linux Mint om precies te zijn.

Het vraagt wel creativiteit, namelijk niet alle applicaties die ik gewend was te gebruiken onder Windows, zijn beschikbaar voor Linux, maar uiteindelijk ben ik blij de stap te hebben gemaakt.

Sterker nog, gevoelsmatig heb ik nu meer software beschikbaar dan ik voor Windows beschikbaar had. Deels zal dit komen, omdat veel software voor Linux gratis te gebruiken is en daardoor kun je nu eenmaal makkelijker even iets proberen.

Gratis

Ja, Linux is in tegenstelling tot Windows gratis te downloaden en te gebruiken, nu ben ik niet tegen het betalen voor software, in tegenstelling tot de visie van de Free Software Foundation, goed werk mag namelijk best beloond worden, maar daar zit ook meteen de crux. Goed werk. Ik vind Windows gewoon het geld niet waard. Ik verwacht als ik € 259,00 – de prijs van Windows 10 Pro op het moment van schrijven – betaal, ik een goed product krijg en Windows 10 is mij gewoon niet goed genoeg voor de prijs die ze ervoor vragen.

Ik wil regelmatig software-updates en als deze urgent zijn, deze ook direct kunnen installeren, ook wil ik zo min mogelijk last hebben van software-updates en niet minutenlang naar een blauw scherm staren op het moment dat ik aan het werk wil of moet, omdat er een update aan het plaatsvinden is. Ook wil ik van update aankunnen en niet, zoals het steeds vaker gebeurt bij Windows 10 updates, dat het middel erger is dan de kwaal en de updates teruggedraaid moeten worden of urgent een nieuwe update vereisen.

macOS

De issues die voor Windows 10 spelen, spelen eigenlijk niet voor macOS, maar macOS is een besturingssysteem dat gebonden is aan hardware van Apple en daarmee ook geoptimaliseerd voor deze hardware. Dat maakt macOS een efficiënt en kwalitatief prima besturingssysteem, maar niet, legaal, beschikbaar voor andere hardware, anders dan de hardware van Apple. Dit zou zeker een volwaardig alternatief zijn voor Windows, maar het budget in 2010 liet het niet toe om mijn huidige hardware aan de kant te zetten en te investeren in Apple en daarmee was Linux de beste keus op dat moment en met de kennis van nu waardeer ik de flexibiliteit en openheid van Linux zeer en is macOS natuurlijk een prima OS, maar Apple bepaalt toch voor een belangrijk deel wat je wel en niet met jouw computer kunt doen en daarmee hou ik een voorkeur voor Linux, waarmee je alles zelf zou kunnen bepalen.

Flexibel en Snel

Nu ‘leef’ ik op mijn computer en verdien ik mijn salaris met het werken op mijn computer en daarmee leer je ook hoe je zo efficiënt mogelijk te werken met een computer. Veel mensen die sneller en dus doorgaans efficiënter willen werken op een computer kiezen vaak voor snellere hardware en meer intern geheugen, terwijl er ook heel veel winst is te halen uit efficiëntere software. Linux gebruikt gewoon minder van de processor en het interne geheugen, waardoor die capaciteit beschikbaar is voor andere applicaties.

Soms werk ik wel eens op een computer met een quad-core Celeron processor met slecht 4 GB RAM, dit is bijna niks en is een computer van rond de € 200 euro, maar voor basaal gebruik – beetje surfen op het web en een Office-applicatie gebruiken – voldoet dit eigenlijk prima. Windows 10 zou hier geen plezierige ervaring opgeven.

Je kunt Linux zelfs op een Raspberry Pi Zero gebruiken, een computer van slechts 5 euro, weliswaar niet voor de desktop, maar zeker wel als server om bijvoorbeeld home automation aan te sturen.

Ik zou de gemiddelde computer gebruiker zonder problemen een Raspberry Pi 400 unit durven aan te bevelen, een computer van slechts € 90,00.

Command Line

Tja, de commandline, voor veel mensen het argument dat Linux niet met zijn tijd meegaat en er nog steeds uitziet als MsDos en om met Linux te werken, je de commandline moet gebruiken. Dit is echter niet het geval. In de meeste moderne Linux Distro’s, zoals Manjaro, ElementaryOS, Mint en Ubuntu, kun je prima zonder de commandline je taken doen, echter sommige taken zijn gewoon efficiënter en sneller met de commandline. Ik heb de commandline in de eerste jaren nauwelijks aangeraakt en tegenwoordig gebruik ik deze regelmatig, omdat het intikken van een commando vaak sneller en efficiënter is dan het doen van meerdere muisklikken om iets te kunnen vinden.

Dus de commandline; je hoeft het niet te gebruiken, maar het mag wel en uiteindelijk gaan de meeste powerusers de commandline ook gebruiken, net zoals ze de commandprompt en/of powershell in Windows gaan gebruiken.

Nog een voordeel van de commandline is dat veel commandos jarenlang gelijk blijven, waardoor de kennis van nu, nog jaren toepasbaar is in plaats van elke gril van een interface-designer die er voor zorgt dat je je de blubber zoekt waar die ene functie nu weer zit.

Tot slot; ken je de commandline, dan kun je veel commando’s ook in macOS gebruiken en zelfs in Windows middels een applicatie genaamd Cygwin.

Veilig

Linux is veilig(er), omdat je niet zomaar software kunt installeren, zonder hier uitdrukkelijk toestemming voor te geven, maar veel software voor Linux is open source, wat versimpeld betekend dat de broncode openbaar is en door iedereen in te zien is en security risico’s eerder ontdekt kunnen worden en door iedereen aangepast kunnen worden. Let wel, dit is de vereenvoudigde uitleg. Bij closed-source software ben je afhankelijk van de oorspronkelijke ontwikkelaars en de praktijk wijst uit dat, zekere bij oudere software, security patches niet of pas heel laat uitgebracht worden (als het dan echt moet).

Er wordt wel gezegd dat er geen virussen zijn voor Linux, maar dat is niet helemaal waar. Wel is het zo dat er veel minder virussen zijn voor Linux, vanwege het simpele feit dat het slimmer is om een virus te maken voor een besturingssysteem dat veel meer gebruikt wordt.

Tot slot

Zoals eerder gezegd, er is geen beste besturingssysteem aan te wijzen, omdat dat afhankelijk is van het gebruik en de persoon die het gebruikt. Binnen ons huishouden hebben we computers met Windows (i.v.m. gamen), macOS (geen gezeur en lange accuduur) en Linux (best tools for my job).

Ook zie ik, als ik dit bericht teruglees ik best nog wat jargon heb gebruikt. Als ik dit jargon weg zou laten, zou het bericht veel langer en nog saaier worden. Mocht er iets niet duidelijk zijn, stuur me even een berichtje via de contactpagina of als reactie op dit bericht en dan probeer ik het alsnog te verduidelijken.