Tools of the trade

Waarom is het volkomen logisch dat een timmerman, elektricien, loodgieter en elke beroepsmatige handige Harry zijn gereedschap niet uit de 5 euro bak bij elkaar grabbelt bij de lokale bouwmarkt, maar professioneel gereedschap gebruikt.

In mijn tijd bij Imtech was er voor elke monteur een ‘standaard’ gereedschapsset beschikbaar voor elke elektricien. Want dat was goedkoper bij de inkoop. Dat de set vooral was samengesteld voor de krachtstroom monteurs en de zwakstroom monteurs er nauwelijks iets mee konden werd even vergeten. Ook hebben kleinere handen liever andere schroevendraaiers vast dan de kolenschoppen van anderen.

Nu ben ik nooit zo van de regels geweest en wist ik een manier om mijn team van monteurs te voorzien van het gereedschap dat zij nodig hadden en pasten bij hun persoonlijke wensen. De meerprijs die dit als gevolg had, verdiende zich rap terug in de efficiëntie van het gebruik en het werkplezier. Daar hielden de burotijgers van de inkoop, niet gehinderd door enige praktijkervaring, natuurlijk geen rekening mee.

De professionele keyboardwarrior

Waarom krijgen al die monteurs professioneel gereedschap, maar worden mensen wel aan het werk gezet met een toetsenboard en muis die gratis bij de computer geleverd werd? Niet dat deze per sé ongeschikt zijn, maar one-size-fits-all gaat ook hier niet op.

Ik hou van stilte en heb niet bepaald kleine handjes. Een standaard toetsenbord rammelt mij teveel is mij vaak te hoog, waardoor ik polsklachten krijg. Een standaardmuis is mij vaak te klein en zorgt voor kramp in mijn hand. Ook moet ik nog wel eens door lange tekstbestanden scrollen en dan is het plezierig als dat een beetje rap gaat.

Muis

Enkele jaren terug, 2016 om precies te zijn, was ik het zat en heb ik mijzelf verwend met een eigen muis voor het werk. Een flink uitgave, rond de 90 euro als ik mij goed herinner, maar geen dag spijt van gehad. Initieel verklaarde collega’s mij voor gek – want de baas moest dat toch betalen – en ik snapte het punt, maar als de baas het niet doet, dan doe ik het zelf wel. Ik zit namelijk minimaal 8 uur per dag achter mijn computer en dan maakt goed gereedschap het leven nu eenmaal aangenamer.

Ik heb een Logitech MX Master Muis gekocht van de eerste generatie en deze is 5 jaar na dato nog steeds een prima apparaat, zelfs de accu gaat nog steeds weken mee, voordat ik hem moet opladen.

MX Master 1 generatie

Wat ik plezier vind aan deze muis is dat de laser werkt op elke oppervlak, ongeacht de reflectie en makkelijk en accuraat over het scherm beweegt.

Er zitten tal van extra knoppen op de muis, naar de standaard linker- en rechtermuisknop en het scrollwiel, maar eerlijkheidshalve gebruikt ik deze nauwelijks en zou ik deze niet missen als deze er niet op zouden zitten.

Wat ik wel superfijn vind en ik zeker zou missen is het MagSpeed scrollwiel. De techniek in de muis maakt het mogelijk om nauwkeurig regel voor regel te scrollen, met een flinke slinger aan het scrollwiel scrol je simpel talloze regels omhoog of omlaag. Iets wat ik toch heel regelmatig doe is mij opgevallen.

Maar het begin natuurlijk met de ergonomie. De MX Master muis is een flinke muis en mensen met kleine handen vinden deze niet allemaal even comfortabel in de hand liggen. Voor deze mensen is de Logitech MX Anywhere misschien een betere keuze. Deze heeft ook het MagSpeed scrollwiel, maar is wat compacter. Verder is het belangrijk om te weten dat de MX Master is een rechtshandige muis is.

Mocht mijn huidige muis sneuvelen, dan zal ik onmiddellijk een nieuwe MX Master aanschaffen.

Toetsenbord

Al enige tijd gebruikte ik een vrij standaard Logitech K120 toetsenbord. Voldeed redelijk, maar rammelde wat te veel naar mijn zin, was bedraad (ik haat draden op mijn bureau) en de letters waren aardig afgesleten. Het was wel tijd voor iets anders.

Ik had al enige tijd rond gekeken naar een nieuw toetsenbord, maar wilde wel iets goeds en aangezien er nauwelijks nog winkels bestaan waar je een toetsenbord even kan voelen en proberen heeft dat best wat tijd en onderzoek gekost.

De hype van dit moment zijn natuurlijk de mechanische toetsenborden en dan met het liefst zo min mogelijk toetsen daarop en voorzien van de meest verschrikkelijke toetsenbordverlichting.

Ook schijnt het fijn te zijn als die mechanische toetsen zoveel mogelijk herrie maken, al zijn er ook wel stillere varianten te koop. Grootste dealbreker was wel het algemeen hoge profiel van deze mechanische toetsenborden. Dit is wel oplosbaar met een polssteun of toetsenborden met een extra brede rand aan de voorzijde, maar dit was het niet voor mij.

Een aardige tijd terug had Logitech het Craft model uitgebracht en dit vond ik wel een mooi product, maar erg stevig aan de prijs en ook de Input Dial op dit toetsenbord vond ik storend en zag ik geen functie voor in mijn geval. Ik hou het liever simpel.

Recent heb ik een nieuw toetsenbord gekregen, toen ik mijn zoon had laten ontvallen, tijdens een bezoekje aan een elektronicawinkel, dat ik het nieuwe MX Keys toetsenbord wel een erg fijn toetsenbord vond. Dit toetsenbord is nagenoeg gelijk aan het Craft toetsenbord, maar dan zonder die onnodige Input Dial en voor de helft van de prijs en daarmee bovendien flink goedkoper dan een goed mechanisch toetsenbord, maar dan stil en normale automatische toetsenbord verlichting.

MX Keys

Het MX Keys toetsenbord is een draadloos, zogenaamd low profile toetsenbord bestaande uit een star metalen chassis dat echt heerlijk typt door de korte toetsaanslag, al dan niet geholpen door het kuiltje in de toetsen.

Conclusie

Als je nu veel gebruik maakt van een computer, verwen jezelf dan eens met een goede muis en een fijn toetsenbord. Ook als je baas de knip dicht houd, stap over je trots heen en doe wat goed is voor jezelf.

Opmerking

Mijn huidige werkgever snapt het. Elke medewerker is vrij om te kiezen wat voor computer (desktop, laptop, merk, model, formaat), monitoren (aantal, merk, model, formaat, bevestiging) en het besturingssysteem naar keuze, zij willen gebruiken en zo hoort het mijns inziens ook.

Disclaimer

Dit bericht is niet gesponsord en de producten zijn door mijzelf aangeschaft en gebaseerd op mijn eigen meningen en ervaringen.