Tijdzone veranderen in Linux

Vandaag kwam ik er achter dat ik mijn thuisserver op de tijdzone UTC had staan en dat zal doorgaans niet een probleem zijn, maar in mijn geval is mijn video management systeem zo ingesteld dat deze de servertijd overneemt en dat maakt het zoeken naar data lastig.

Hoe kun je nu de tijdszone veranderen?

Ik gebruik een headless installatie op mijn thuisserver en kun je niet via de desktop interface in het Datum & Tijd menu de tijdzone aanpassen.

Met een aantal eenvoudige opdrachten in de terminal kun je deze aanpassen.

Allereerst log je in via SSH op je headless installatie en voer je de volgende opdracht uit;

$ timedatectl

Hiermee krijg je de volgende output:

In dit geval staat de tijdzone al goed. 1) Omdat dit mijn laptop is en niet de headless server, maar 2) ik had dit zojuist al ingesteld op mijn server en voor het gemak maak ik nu gebruik van mijn laptop voor deze blog.

Om een overzicht te krijgen van de mogelijke tijdzones, voer je de volgende opdracht in:

$ timedatectl list-timezones

Je krijgt nu een enorme lijst van alle beschikbare tijdzones.

Je kunt dit natuurlijk al vooraf filteren met de grep opdracht en de opdracht wordt dan als volgt:

$ timedatectl list-timezones | grep Europe

De output beperkt zich dan alleen tot Europese steden. Voor Nederland is dat Amsterdam.

Om de tijdszone nu te veranderen naar die van Nederland, voer je de volgende opdracht in:

$ sudo timedatectl set-timezone Europe/Amsterdam

Dat was het. Meer hoef je niet te doen. Je kan eventueel verifiëren of de wijziging goed is doorgevoerd door nogmaals de opdracht timedatectl in te voeren, maar dat is dan vooral voor je eigen geruststelling.