RSS?!
Stom, stom, stom. Zo durf ik het wel te noemen dat ik nooit serieus gekeken heb naar RSS. Al decennia kom ik het tegen en vaag had ik wel een idee, maar nooit heb ik de tijd genomen om mij er naar te verdiepen, tot ik recent er iets over las en was mijn interesse gewekt.
Wat is RSS?
RSS staat voor Really Simple Syndication en kort gezegd betekend het dat je een melding krijgt op het moment dat er een nieuw artikel of blog geplaatst wordt op een website waarop je geabonneerd bent.
Hierdoor hoe je niet meer je favoriete website te bezoeken om te kijken of er iets nieuws geplaatst is of te abonneren op tal van nieuwsbrieven.
Hoe dan?
Allereerst heb je een RSS feed reader nodig. Hiermee kun je je abonneren op de verschillende RSS feeds en meldingen ontvangen.
Dit kan ook met een aantal email clients, zoals bijvoorbeeld Thunderbird middels een add-on. Nu gebruik ik om meerdere redenen geen email client en gebruik ik bij voorkeur een webclient voor mijn email, zodat mijn gebruikservaring op elk device gelijk is.
Zoeken naar een alternatief dus. Dit vond ik zowel voor de desktop als voor mijn smartphone niet eenvoudig. Het bleek dat veel RSS feed readers best wat informatie van je willen hebben, met name voor de smartphone.
Voor de desktop kwam ik uiteindelijk uit op Liferea en voor de smartphone uit op Feeder.
Liferea
Initieel had ik gekozen voor Newsboat, een RSS feed reader voor in de terminal. De minimalistische vormgeving stond me wel aan, maar ik vond het toevoegen en verwijderen van feeds te bewerkelijk en ben verder gaan zoeken en kwam uiteindelijk uit op Liferea.
Liferea staat voor Linux Feed Reader en is een open source applicatie geschikt voor verschillende Linux distributies. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Liferea ,omdat deze gebaseerd is op GTK/Gnome en ik de hoop had dat ik daarmee ook de dark theme die gebruik kon doorvoeren in deze RSS feed reader. Dit bleek een juiste veronderstelling te zijn.

Liferea is eenvoudig te installeren via het Ubuntu Software Center en ook eenvoudig in te stellen.
Standaard staan er al enkele feeds ingesteld, maar door met de rechtermuisknop te klikken op New –> New Subscription kun je een nieuwe feed invoegen.
Je kunt verschillende subsecties aanmaken, zodat je voor elke onderwerp de verschillende feeds kunt groeperen. En heb je een feed in de verkeerde sectie geplaatst, dan kun je deze eenvoudig met drag-and-drop verplaatsen.
Feeder
Voor Android viel het nog niet mee om een fatsoenlijke RSS feed reader te vinden die niet je hele doopceel wilde lichten.
Uiteindelijk kwam ik via F-Droid uit op Feeder.

Feeder werkt eigenlijk net zo eenvoudig als Liferea. Klik op de 3 puntjes rechts bovenin –> kies voor Add feed –> voer de URL in –> klik op het zoekresultaat (voer evt. een tag in) –> klik op ADD FEED en de feed is toegevoegd.
Import/Export
Zowel Liferea (Subscriptions –> Import/Export feed list…) als Feeder (3 puntjes –> Export/Import feeds to/from OPML)maken het eenvoudig om de collectie aan feeds te importeren en te exporteren via een *.opml bestand, zodat je de lijst maar eenmalig hoeft aan te maken en daarna eenvoudig kunt exporteren van de een, naar de ander en vice versa.
Maar hoe kom je nu aan feeds?
Je bent misschien wel eens op een website het logo tegen gekomen dat je boven dit schrijfsel staat. Als je hier op klikt kom je vaak uit op een pagina vol ingewikkelde tekst. Dit is de xml output die een RSS feed reader leest. Het webadres in de zoekbalk kun je dan kopiƫren en in de RSS feed reader toevoegen. Bij de NOS.nl kun je helemaal onderin de RSS feeds vinden en als je hierop klikt krijg je een wat antieke webpagina te zien. Deze link kun je ook weer kopiƫren en toevoegen in je RSS feed reader.
Soms heb je pech en zijn er geen duidelijk RSS feeds te vinden op de website.
Je kunt dat in de pagina bron tekst zoeken naar de RSS feed. De meeste moderne website hebben namelijk een RSS feed, maar niet elke webdeveloper kiest ervoor om deze te tonen op de website.
Om in deze bron te kijken klik je op de homepage op Ctrl+Shift+I, aan de rechterzijde opent zich een kolom met alle onderhuidse informatie over de webpagina. Als je hier ergens willekeurig in klikt dan kun je met Ctrl+f zoeken op ‘rss’ en kom je vanzelf de links tegen die je kunt toevoegen aan je RSS feed reader.
Handig om te weten is dat bij de meeste WordPress websites je de volgende URL kunt gebruiken: websiteadres.nl/feed.