Open Source Software


Op deze blog zul je voornamelijk informatie terug vinden over open source software en weinig over closed source software. Nu heb ik primair niets tegen closed source software en gebruik ik de, voor mij persoonlijk, best mogelijke software en deze is veelal open source, maar soms ook closed source.

Ik ben ooit (2011) over gestapt naar primair open source software omdat mijn laptop destijds nauwelijks nog bruikbaar was met het toenmalige besturingssysteem. De keus was eigenlijk om een nieuwe laptop aan te schaffen, maar in mijn zoektocht om mijn laptop weer bruikbaar te maken kwam ik steeds maar weer de suggestie tegen om Linux te installeren.

Linux

Aangezien de laptop toch nauwelijks meer functioneerde vond ik het gerechtvaardigd om het eens te proberen, maar welke versie van Linux dan? Er zijn er zoveel. Neem maar eens een kijkje op Distrowatch.com om te zien hoeveel verschillende versies of distro’s er wel niet zijn, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Uiteindelijk is de keus gevallen op Linux Cinnamon Mint. Linux Mint is een distributie van Linux die uiterlijk veel overeenkomt met het destijds gebruikelijke Windows 7 besturingssysteem, maar onderhuids wezenlijk anders is. Met Linux Mint heb ik de levensduur van mijn laptop nog een aantal jaren kunnen verlengen. De gemeenschap rond Linux Mint is heel hulpvaardig en als ik eens ergens mee vast liep, werd ik spoedig weer in de goede richting geleid.

Ubuntu

Na enige jaren Linux Mint te hebben gebruikt ben ik in aanraking gekomen met een stukje software dat niet alleen geschikt was voor Windows, maar ook voor macOS en Linux, Ubuntu om precies te zijn, uiteindelijk ben ik zelf gaan werken voor deze software ontwikkelaar. Omdat de support voor deze software uitsluitend geboden werd op Ubuntu ben ik over gestapt op Ubuntu en gebruik ik dit nu al weer jaren naar grote tevredenheid. Hoewel de Linux Mint community enorm hulpvaardig is, is de community van Ubuntu nog veel groter en zit er een heus bedrijf achter, Canonical, waar je bugs kunt melden en verbetervoorstellen kunt doen.

Waarom Open Source?

Deze vraag is initieel eenvoudig te beantwoorden als Linux gebruiker. Linux is open source en het software aanbod voor Linux is doorgaans ook open source. Niet onplezierig voor ons Nederlanders; open source software is vrijwel altijd gratis, zeker voor thuisgebruik.

Nu is dat laatste geen vereiste en wil ik best betalen voor een goed stuk software, maar soms heb je software maar eenmalig of enkele malen per jaar nodig en dan kan de aanschafprijs een obstakel zijn. Ik hou niet van illegaal downloaden, omdat ik vind dat iedereen loon naar werken verdiend.

Onder Windows was en is er genoeg ‘gratis’ software te verkrijgen, maar veelal is dit of zeer middelmatige software of je moet je halve doopceel delen om deze te mogen gebruiken. Niet zelden krijg je allerhande rommel meegeïnstalleerd waar je niet op zat wachten, maar door rap door te klikken en slim geschreven teksten krijg je de nodige rommel cadeau.

Binnen Linux heb je veelal een ‘software center’ van waaruit je software kunt installeren en deze is vaak van prima kwaliteit en kosteloos te gebruiken. Regelmatig heb je de keus om een vrijwillige donatie te doen bij de initiële installatie. Doorgaans sla ik deze keus over en ga ik de software eerst gebruiken en als het beval doe ik een donatie of de-installeer ik de software en ga ik op zoek naar een alternatief.

Na verloop van tijd heb ik zoveel mooie en bruikbare open source software gevonden en gebruikt dat ik nu het principe hanteer, open source tenzij. Waarbij de tenzij is dat ik gesloten source software gebruik als er geen beter open source alternatief is, zoals in het geval van mijn Video Management Softwate (VMS).

Tegenstanders van open source software werpen vaak op dat je niet op open source kan bouwen, omdat er geen bedrijf achter zit die zorg dragen voor updates en patches. Soms is dat waar en is open source software een eenmans initiatief dat eenmalig als Beta versie is uitgebracht en nooit updates heeft gehad, maar nog veel vaker zit er een grote community achter open source software of zelfs een bedrijf en worden er met grote regelmaat patches gepubliceerd en nieuwe versies gelanceerd.

Daarnaast is de broncode van open source publiek beschikbaar en kan iedereen de code onderzoeken op fouten, maar ook deze fouten herstellen. Of het altijd gebeurt is iets heel anders, maar het kan in ieder geval. Van gesloten software blijft het een mysterie en zijn er genoeg lekken bekend die al jaren bekend bleken, maar om verschillende redenen nooit opgelost zijn tot deze geëxploiteerd werden.

Tot slot, en niet onbelangrijk, developers van open source software ontwikkelen de software vaak in hun vrije tijd en hoe kun je deze developers beter belonen dan door hun software te gebruiken en promoten als je hier tevreden mee bent.

Meer informatie over open source software is terug te vinden op de website van het Open Source Initiative.