Nationaal Video Game Museum

Vorige week, tijdens de schoolvakantie zijn we met het gezin, wederom naar het Nationaal Video Game Museum geweest. Dit was niet de eerste keer, maar zeker ook niet de laatste keer.

Wat is dit toch een leuk museum om te bezoeken. Voor kinderen die wel van gamen houden, maar zeker ook voor de ouders die als kind ook graag een computerspelletje speelden en een trip down memory lane willen.

Begin 2017 heeft Hasan Tasdemir samen met de gemeente Zoetermeer het mogelijk gemaakt om de omvangrijke collectie van Hasan tentoon te stellen in voormalige V&D pand in het stadshart van Zoetermeer en kon je vanaf December 2017 tegen een relatief laag bedrag het museum bezoeken en honderden games spelen van de klassieker Pong, tot de nieuwste PC-games.

Persoonlijk vond ik het leuk om Infocoms klassieker Zork weer eens – kort – te spelen. Eeuwig zonder dat text-based adventure games niet meer gemaakt worden. id Software is wellicht bekender om hun Doom en Wolfenstein 3D games, welke ik beide vroeger ook veel gespeeld heb, maar ditmaal heb ik Commander Keen id Software weer eens gespeeld op een MS-DOS pc die daar stond opgesteld. Een Side Scrolling Video Game en voor mij persoonlijk, samen met Prins of Persia, een genre dat vooral bekend is geworden door Super Mario en later Sonic the Hegdehog.

Naast het gepiel op de MS-DOS Pc, heb ik uiteraard ook nog enkele arcade klassiekers gespeeld met mijn kinderen en uiteraard Galaga en Asteroids. Op die laatste heb ik zelfs een dagrecord bij elkaar gespeeld. Naast Pong, misschien wel de grootste klassieker die in originele Arcade kast te spelen is bij het Nationaal Video Games Museum, tenminste in mijn ogen.

Verder nog wat gerammeld op de verschillende home computers als een Commodore 64, Amiga, MSX, en een ZX Spectrum. Gek genoeg heb ik de verschillende gameconsoles, van oud tot nieuw, dit maal links laten liggen.

Onderstaand een video met een kort, onvolledige, tour die ik gefilmd heb:

Conclusie

Dit is nu de tweede keer dat ik hier geweest ben en ik heb nog geen fractie gezien en gespeeld van wat er mogelijk is. Ik vind het een absolute aanrader voor elke video game liefhebber. Neem eens een kijkje op de website van het Nationaal Videogame museum voor het adres, openingstijden en entreetarieven.

Foto’s

Ik heb niet echt veel foto’s gemaakt, maar ik zal er hieronder enkele hieronder delen:

Star Wars
Overzicht van slechts een klein deel van de arcadekasten
Retro Sega racer and daarnaast Ivan “Ironman” Stewart’s Super Off Road,
een game die ik vroeger verschrikkelijk veel gespeeld heb op de C64.
Gyruss by Konami
Dirt Dash by Namco