Language Tool

Omdat ik voor mijn werk veel in het Engels moet schrijven, gebruikte ik de gratis versie van Grammarly, zodat het aantal spel- en grammaticafouten beperkt werd. Hoewel deze tool wel beviel, was deze alleen in het Engels en niet in het Nederlands. Natuurlijk zit de spellingscontrole voor het Nederlands wel in veel applicaties, maar grammaticacontrole niet.

Tot ik gisteren via Reddit LanguageTool tegen kwam. Deze kruiste meteen twee belangrijke wensen voor mij af; open-source en Nederlandse spelling- en grammatica controle.

De LanguageTool maakt gebruik van OpenTaal, een Nederlandse stichting die vrije Nederlandstalige taalhulpbestanden levert voor gebruik in open-source software ten behoeve van spellingcontrole, woordafbrekingen, synoniemenlijsten en grammaticacontrole.

De installatie voor de browser (Chrome en Firefox in mijn geval) was eenvoudig en het gebruik intuïtief en ga ik hier ook niet beschrijven.

Voor LibreOffice moet ik nog even stoeien. Hoewel ‘Dutch’ zou worden ondersteund, kreeg ik dit nog niet helemaal werkend. Maar dat komt vast helemaal goed als ik er even voor ga zitten, langer dan de 5 minuten die ik er tot nog toe aan heb besteed.

Er zijn ook opties voor Google Docs, Microsoft Word en vele andere Add-ons.

Mocht het intuïtieve installeren nu tegenvallen, laat het even weten in de reacties en wellicht dat ik in de toekomst een stappenplan zal maken.