Jitsi
Nu een groot deel van Nederland thuis is gaan werken i.v.m. de corona pandemie is het gebruik van videoconferencing applicaties ook toegenomen. En daaruit bleek dat de populairste tools eenvoudig zijn op te noemen, maar zeker niet altijd de meest verstandige keus zijn als het gaat om flexibiliteit, maar vooral ook met het oog op veiligheid en privacy.
Ik gebruik sinds een aantal jaren Jitsi. Jitsi is een open source applicatie die je zelf kunt hosten of via de webapplicatie of desktop applicatie via de Jitsi servers kunt gebruiken. Ook is er een Android en iOS-applicatie beschikbaar.
Wat maakt een keus verstandig?
Voor mij zijn de volgende items, in willekeurige volgorde, van belang:
Crossplatform
Ik wil graag eenvoudig kunnen schakelen tussen verschillende apparaten en daarbij wil ik graag dat de kwaliteit vergelijkbaar is. Ik heb in het verleden wel applicaties gebruikt die het onder het ene platform prima werkt, maar onder het andere platform onbruikbaar is.
Voor iedereen de microfoon kunnen muten
Knettergek kun je worden als mensen hun microfoon aan laten staan tijdens een conference call. Het tikken op tafels, rollen van stoelen, jammeren van kinderen, etc. etc. zijn heel verstorend. Het is dan fijn om als spreker iedereen ‘uit’ te kunnen zetten.
Open Source
Dit is voor mij een belangrijke wens, maar als er een closed source applicatie is die beter zou zijn en de privacy gegarandeerd, dan is deze eis meer een wens.
Een actieve ontwikkel community
Zonder ontwikkeling stilstand, met stilstand toenemende security risico’s. Alles wat vandaag volkomen veilig is, kan dat morgen niet meer zijn. Het wisselt per bedrijf sterk hoe snel gaten gepatcht worden. Het is dus ook belangrijk dat er een actieve ontwikkeling plaatsvind op de software. Software die voor het laatst een jaar geleden een update heeft ontvangen is op zijn minst iets om over na te denken of je dat vandaag nog zou (durven) gebruiken.
Bij open source software zijn deze gaten in ieder geval potentieel voor iedereen zichtbaar en kan in theorie ook iedereen er aan bijdragen om eventuele gaten te dichten. Bij closed source software ben je afhankelijk van het bedrijf dat deze software aanbied of de gaten kenbaar gemaakt worden en/of en wanneer deze gedicht worden.
Goede audio kwaliteit
Dit lijkt vanzelf sprekend, maar ik maak nog te veel applicaties mee die klinken als twee blikken met een touwtje ertussen.

Redelijke video kwaliteit
Ik vind het belangrijk mijn tegenpartij nog wel te kunnen zien, maar het gaat niet om de hoogste videokwaliteit. Wel belangrijk vind ik het om beeldschermen te kunnen delen in goede kwaliteit
Desktop sharing
Dit vind ik een essentiële functie van een videoconferencing applicatie. Zonder deze functie zou ik de applicatie in zijn geheel overslaan. Het werkt zoveel makkelijker om de desktop te kunnen delen om iets uit te kunnen leggen of om een presentatie te kunnen tonen tijdens een gesprek.
Versleutelde datacommunicatie
Je zou denken dat dit vanzelfsprekend is, maar dat is het helaas niet.
Zonder installatie te gebruiken op de desktop
Lijkt futiel, maar een accu leeg van je eigen laptop of telefoon en even omschakelen naar een computer van iemand anders of in een internetcafé kunnen videobellen. Dan is het fijn als je de applicatie gewoon vanuit de browser kunt gebruiken.
Privacy vriendelijk
Voor mij een open deur, maar te vaak krijg ik nog de reactie als ‘Ik heb toch niets te verbergen?‘. Ik kan daar niet zoveel mee. Het feit dat je niets te verbergen hebt, is gewoon niet zo. Eenieder die dit in twijfel trekt nodig ik uit zijn credit card gegevens hieronder te delen.
“Arguing that you don’t care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don’t care about free speech because you have nothing to say.”
Edward Snowden
Daarnaast kan iets in ons land volkomen legaal zijn en bij een vakantie tegen je werken. Denk aan simpele dingen als cannabisgebruik, homoseksualiteit, religie, etc.
Ik hou hier ook rekening mee bij de keus voor de software die ik gebruik en gebruik hoegenaamd geen social media. Ook maak ik geen gebruik van populaire applicaties als Whatsapp, Facebook Messenger, etc. Zakelijk wordt ik nog wel eens gedwongen om andere keuzes te maken, maar privé ben ik niet te vermurwen.
Background blur
Deze functie is nice-to-have, maar geen harde eis.