Het Imposter-Syndroom

Wat is het imposter-syndroom?

Het Imposter-syndroom is een gevoel dat je wat je doet niet goed genoeg is en dat je niet hoort te doen wat je aan het doen bent. Het is het gevoel onderdeel te zijn van een team ongelooflijk slimme mensen en het gevoel te hebben dat nog niet in de buurt komt van hun niveau, dat je werkgever of opdrachtgever en enorme een vergissing heeft gemaakt door in zee te gaan met jou en je successen slechts gebaseerd zijn op dom geluk.

Als je je regelmatig zo voelt, dan ben je zeker niet de enige. Een groot deel van de mensen voelt zich regelmatig ongeschikt voor zijn of haar taken en heeft zelfs angstgevoelens, faalangst en ontevredenheid met hun carrière of zelfs met hun hele leven.

Zeker in de IT-sector is het imposter-syndroom veel voorkomend en daarom belangrijk om in gedachten te houden als je het imposter-syndroom je weer eens in de weg zit. Grote kans dat het merendeel van je collega’s met enige regelmaat precies hetzelfde ervaren.

Hoe om te gaan met het imposter-syndroom.

Omgaan met het imposter-syndroom kan beheersbaar worden met een beetje geduld, zelfreflectie en afstand nemen. Maar zal vaak nooit helemaal verdwijnen. Al was het maar omdat in de IT-sector er altijd iets is om te leren en jezelf in te verliezen.

Hier zijn enkele tips die mij helpen om met het imposter-syndroom om te gaan:

  • Vraag om hulp: Het imposter-syndroom piekt wanneer ik aan iets onbekends werk. Ik heb een verwachting van mezelf om dingen onmiddellijk uit te zoeken, en om dingen “gewoon te weten”. Vroeger kostte het mij veel moeite om hulp te vragen en zat mijn trots mij flink in de weg met als gevolg dat ik onevenredig veel tijd moest steken om de materie mijzelf eigen te maken. Hulp vragen maakte dat ik mijn nog dommer voelde. Flauwekul natuurlijk, voor alles is een eerste keer en door hulp te vragen zit jet snel op het juiste spoor en maak je jezelf de materie veel sneller eigen, dan wanneer je zelf het wiel wil uitvinden.
  • Spiegelen met anderen: Door te praten over de uitdagingen die je ervaart, kun je jezelf helpen de juiste richting te kiezen of om tot een plan van aanpak te komen. Vaak maakt het delen van hoe je je voelt met anderen het gemakkelijker om uit de impasse te komen. Deel wat je dwars zit en blokkeert met je partner, een goede vriend of een goede collega zodat zij hun idee er over kunnen delen.
  • Afstand nemen: Door afstand te nemen van het probleem, geef je brein de ruimte om er op een later moment met hernieuwde energie tegenaan te kijken. Leg de taak even terzijde en ga andere taken doen, neem een pauze en ga een stukje wandelen in de buitenlucht.
  • Plan; Het helpt mij altijd om vooruit te komen als ik mijn taken plan. Hierdoor heb ik meer energie om te beginnen aan taken waar ik tegenop zie, omdat ik denk het niet te kunnen. Belangrijk onderdeel van plannen, is ook het plannen van tijd om bij te leren. Durf eens elke week een werkdag te reserveren om nieuwe kennis jezelf eigen te maken.
  • Verplaats je in een ander die om hulp vraagt om hun imposter-syndroom. Wat zou je hem of haar dan vertellen? En zeg dat nu tegen jezelf. Wees je eigen spiegel.

No worries!

Bij veel mensen in de IT-sector zit het imposter-syndroom ze in de weg. Dat is erg begrijpelijk. De sector is constant in ontwikkeling en er is altijd iets bij te leren, dat is ook meteen een deel van de charme van IT.

Je hierom druk maken is volstrekt nutteloos, het veranderd namelijk helemaal niets aan de situatie.

En jij?

Heb jij wel eens last van het imposter-syndroom? Hoe ga jij daar mee om? Laat het weten in de reacties.