Full-screen in VirtualBox

Wanneer je een virtual machine (VM) aanmaakt in VirtualBox, dan wordt deze weergegeven met een resolutie van 800 x 600, terwijl je scherm tegenwoordig een veel hogere resolutie heeft, doorgaans 1920 x 1080. Voor een server VM is dit nauwelijks een issue, maar voor een GUI-based desktop VM kan dit hinderlijk zijn. In dit schrijfsel leer je hoe je je virtual machine in een hogere resolutie kunt weergeven.

Hoe dan?

Om de virtual machine in volbeeld weer te kunnen geven biedt VirtualBox een oplossing door middel van de Guest Additions CD image.

Voorbereiding

Voordat je de Guest Additions CD image kunt gebruiken, zorg je eerst dat je VM helemaal up-to-date is middels de volgende opdrachten in de terminal (Ctrl+Alt+t):

$ sudo apt update
$ sudo apt upgrade
$ sudo apt autoremove

Je kunt bovenstaande ook met 1 opdracht uitvoeren, maar ik heb de vastgeroeste gewoonte om het stuk voor stuk te doen. Maar je kunt de volgende opdracht bovenstaande ineens uitvoeren:

$ sudo apt update && sudo apt dist-upgrade && sudo apt autoremove

Doorgaans zijn de pakketten GCC, MAKE en PERL niet beschikbaar en krijg je een foutmelding als je de Guest Additions CD Image gaat gebruiken. Om dat te voorkomen, installeren we deze pakketten eerst, middels de volgende opdracht:

$ sudo apt install gcc make perl

Ook zorgen we dat het DKMS pakket en de laatste Linux headers worden geïnstalleerd middels de volgende opdracht:

$ sudo apt install build-essential dkms linux-headers-$(uname -r)

Guest Additions CD image activeren

In het topmenu van de al opgestarte VM kun je onder het kopje Devices kiezen voor Insert Guest Additions CD image… Klik hierop en je zult zien dat er een CD in beeld komt en de optie om de applicatie te gebruiken middels de opdracht Run.

Als je dit gedaan hebt kun je in het Settings menu, onder Displays (1) de resolutie (2) aanpassen. In dit voorbeeld heb ik er voor gekozen om een resolutie van 1680 x 999 te gebruiken, zodat deze bijna beeldvullend is. Zou ik een resolutie hebben gekozen, gelijk aan mijn schermresolutie, dan bleef het beeld zwart, waarschijnlijk omdat de menubalk van de VM ook nog enige pixels hoog is en daarmee zou de totale resolutie van de VM hoger uitkomen dan de resolutie van het scherm.

Nadat je de VM hebt afgesloten en opnieuw opgestart zal de VM in de ingestelde resolutie worden weergegeven.