Een nieuwe smartphone

Spoiler; het is een Fairphone 4 geworden.

Ondanks dat mijn telefoon nog uitstekend presteert en ook uiterlijk de tand destijds prima heeft doorstaan, was ik toch op zoek naar een nieuwe telefoon, omdat ik voor mijn huidige toestel (Sony Xperia I) al bijna een jaar geen updates meer had ontvangen. Aangezien ik een veilige telefoon wel belangrijk vind, werd ik gedwongen afscheid te nemen van een apparaat dat technisch nog makkelijk een tijdje mee had gekund.

Weer een topmodel?

Vroeger kocht ik altijd een topmodel telefoon, niet omdat ik nu zo graag veel geld wilde uitgeven of wilde patsen, maar wilde ik wel een telefoon die soepel te gebruiken was én die behoorlijke foto’s kon maken.

Nadat beide kinderen een betaalbare telefoon hadden gekregen (Samsung A12 en A13) was het duidelijk, dat de noodzaak voor een dure telefoon voor het gebruik niet meer nodig was en ook de fotokwaliteit voldoet prima, al scoren de topmodellen nog steeds hoger natuurlijk als het gaat om de fotokwaliteit, uiteraard zou ik willen toevoegen.

Eisen

Ik heb niet veel eisen aan een telefoon, maar wel een aantal sterke wensen;

 • Geen Chinese telefoon.
 • Soepel in het gebruik.
 • Behoorlijke foto’s.
 • Minimale hoeveelheden bloatware.
 • Fatsoenlijk update beleid.

Duidelijk was al dat de budgettelefoons voldoende soepel waren in het gebruik, maar het budget ook samenhangt met mindere foto’s, meer bloatware, en het updatebeleid is kort, onduidelijk of afwezig en ging ik het toch in een hogere prijsklasse zoeken.

Omdat ik geen Chinese telefoon wil, bleef Samsung eigenlijk als enige over, maar de bloatware is nog steeds ruimschoots aanwezig en alleen de topmodellen hebben een behoorlijk updatebeleid, maar nog steeds niet dusdanig dat dit overeenkomt met de technische levensduur van de telefoon.

Fairphone!

Tot ik weer struikelde over de Fairphone. Ik had bij mijn vorige telefoon al mijn zinnen gezet op de Fairphone, maar de Fairphone 3 was niet meer op voorraad en kwam ook niet meer en de Fairphone 4 liet nog enkele maanden op zich wachten. Aangezien mijn telefoon onherstelbaar kapot was, moest ik iets nieuws en zo kwam ik uit op de Sony Xperia I, achteraf een telefoon, met een hele scheve prijs/kwaliteitsverhouding.

Nadat ik mij verdiept had in de prestatie van de Fairphone 4, bleek deze aan alle eisen en nog meer te voldoen;

 • Geen Chinese telefoon, maar oer-Hollandse roots. .
 • Betere foto’s dan mijn huidige topmodel.
 • Geen bloatware, kale Android met slechts 1 Fairphone app om je wegwijs te maken.
 • 5 jaar updates én garantie op het toestel.
 • Maar ook eerlijke materialen.
 • Te repareren!
 • Ook andere besturingssystemen te installeren.

Ik heb ook een video bekeken waarbij het verschil getoond werd tussen de Fairphone 4 en de Samsung S22 Ultra en hoewel simplistisch van opzet, is het verschil maar beperkt.

Nadelen?

Ik gebruik het toestel nu een ruime week en heb er eigenlijk niets op aan te merken. Geen nadelen die enige vorm van spijt of twijfel

Ja, ik moet wennen aan de plaatsing van de toetsen, omdat het iets hoger uitkomt vanaf de onderzijde dan voorheen; ik mis nu wel eens een spatie of zit er een letter naast; maar dat is een kwestie van tijd en dan weet mijn motoriek niet beter meer.

Tuurlijk zou een extra telelens mooi zijn, maar iets te wensen moet er altijd zijn.

Wat ik wel een nadeel vind, zijn de kosten voor hoesjes en screenprotectors. Deze vind ik (te) stevig aan de prijs en heb ik nog niet besteld, ook omdat ik nog twijfel over welk type hoesje ik wil.

Uiteraard is het een risico dat ik met telefoon laat stuiteren met schade tot gevolg, maar zoals beschreven is deze telefoon te repareren en is het voor nu een geaccepteerd risico. Dat hoesje komt wel.

Reparatie

In tegenstelling tot elke andere telefoon is de Fairphone 4 zonder speciaal gereedschap te repareren en kun je de verschillende onderdelen gewoon los bestellen bij Fairphone en met uitsluitend een Philips 00 schroevendraaier helemaal uit elkaar halen en in elkaar zetten en heeft de Fairphone 4 een score van 10 uit 10 gekregen van iFixit, een website die o.a. de repareerbaarheid van telefoons beoordeelt en beschrijft.

Te Duur?

Als er een wederkerend commentaar is voor de Fairphones, dan is het wel dat in veel reviewers de telefoon te duur vinden voor wat je krijgt, je kunt namelijk ook voor veel minder een telefoon kopen met vergelijkbare of zelfs betere specificaties, maar dit verlangt wat omdenken.

De Fairphone is niet te duur (wel veel geld natuurlijk), maar de andere toestellen zijn gewoon veel te goedkoop en dit gaat ten kostte van bloatware, updatebeleid, maar ook in productie, mensenrechten, etc.

Ik kan het verhaal achter Fairphone helemaal opschrijven, maar je het kunt dit beter HIER teruglezen op hun eigen site.

Duurzaamheid

Nu zal het verhaal achter de Fairphone veel mensen, met het oog het huidige consumptiegedrag van de westerse mensheid, geen bal interesseren, maar persoonlijk is dit voor mij wel een belangrijk item en op zichzelf al een reden om voor een dergelijk product te kiezen, net zoals waarom ik veganist ben, zo min mogelijk de auto pak, etc. om mijn ecologische voetafdruk (1.5 vs 3.3 van de gem. Nederlander) op deze planeet zo klein mogelijk te houden, al is er nog genoeg te winnen.

Sponsoring

Lezers zouden de indruk kunnen hebben dat ik gesponsord ben voor het schrijven van deze blog, wat niet aan de orde is. Ik heb de telefoon 100% uit eigen zak betaald en 100% uit eigen initiatief geschreven, zoals bij al mijn blogs aan de orde is.