Een nieuwe laptop

Eens in de zoveel tijd ontkom je er niet aan en moet je een nieuwe computer. Ik prefereer een laptop over een desktop, dus ging op zoek, naar een nieuwe laptop.

Eisen

Ik was in de loop van de jaren gewend om een kleinere laptop te gebruiken. Mijn laatste 15,6″ laptop was van 2009, daarna heb ik een 14″ HP Elitebook 8460P gehad, een oersterke laptop die nog steeds door mijn zoon gebruikt wordt, en zelf uiteindelijk een Dell 13,3″ Inspiron 5000-serie.

Ik was dus op zoek naar een laptop met een schermmaat van 13 tot 14″, ik wilde wel iets meer rekenkracht dan de i5 CPU die ik gewend was, een i7 dus. Een i9 leek me wat te veel van het goede.

Omdat ik in de loop van de tijd voor mijn werk ook wel eens gebruik maak van virtual machines om Windows te kunnen draaien, wilde ik ook ruim voldoende RAM en wilde ik van 16 GB naar 32 GB gaan. Ook mocht het scherm wel helderder dan ik gewend was, zodat ik zomers ook lekker buiten in de tuin kon werken.

Ook wilde ik graag een fysieke netwerkaansluiting i.p.v. de USB dongle die ik op dat moment gebruikte.
Tot slot mocht de batterij ook wel minimaal 5 uur mee gaan, zodat ik ook zonder stopcontact in de buurt gebruik kan maken van mijn laptop.

Merken

Omdat ik mijn laptop intensief gebruik voor werk en privé en deze gegarandeerd compatible moest zijn met Linux zijn er 3 merken die vanzelfsprekend zijn. HP, Dell en Lenovo. Minder bekend, maar iets dat in mijn brein bleef rondzingen waren de laptops van System76.

HP, hoe goed mijn eerdere ervaringen ook waren, viel af, omdat de de nieuwere modellen niet altijd even goed compatible zijn met Linux, dat komt doorgaans pas na een aantal jaren.

Dell heeft zich gediskwalificeerd bij de service en support op mijn laatste Dell laptop. Ik had geen aanvullende garantie gekocht, maar dat leverde op dat de hakken in de zand gingen bij een verzoek om garantie na enkele maanden op de voeding en wederom een aantal maanden later op de accu. Volgens Dell, viel de voeding buiten de garantie, dit konden ze beoordelen zonder de voeding te hebben gezien, en de accu had maar 6 maanden garantie volgens Dell. Dat consumenten gewoon recht hebben op een deugdelijk product hadden ze geen boodschap aan en ze waren gewoon ronduit onsympathiek aan de telefoon. Nu kun je wel gelijk hebben, maar gelijk hebben kan gewoon te veel energie kosten en de moeite niet waard zijn.

Op de voeding heb ik mijn MacGyver skills losgelaten en met duct-tape e.e.a. hersteld. De accu zou vervangen moeten worden volgens de medewerker dan Dell, terwijl ik overtuigd was dat het een software gerelateerde issue was, omdat het niet aanwezig was voor een Windows-update en wel aanwezig na de update en weer weg was na het verwijderen van de update. Uiteindelijk heb ik de update maar verwijderd en gewacht op de volgende update, ongetwijfeld dat er een driver update bij zat. En jawel, bij de volgende update van Windows kon ik de accu weer ruim halfuur gebruiken ipv een kwartier, wat natuurlijk nog steeds triest is bij een accu van <1 jaar oud.

Kortom, een Dell ging het zeker niet worden, niet zozeer omdat ze een slecht product leveren, maar de service en support afwezig.

System76 bleef een aantrekkelijke keus, ook hun bijdragen aan de open source community zijn ruimhartig en dat hoort eigenlijk beloond te worden, maar het gegeven dat ze gevestigd zijn in de VS hield me, met het oog op eventuele garantie, toch tegen om het niet te doen, hoewel dit bedrijf bekend staat om een stapje extra te doen voor hun klanten. .

Lenovo

Bleef Lenovo over. Lenovo is bekend om haar uitstekende ondersteuning van Linux en nog bekender om de uitstekende toetsenborden op hun ThinkPad-series. Kortom, hoe moest maar een Lenovo worden. Ik heb vroeger wel eens een T-series van de zaak gehad en was daar best content mee.

Na wikken, wegen en vergelijken viel de keus op een 14″ P43s met een i7 processor en 40 GB RAM. Na deze besteld te hebben (in October 2019) bleek deze een behoorlijke levertijd te hebben en zou deze pas in Februari 2020 geleverd worden. Bizar en onverwacht van zo’n grote organisatie. Tot ik plots begin December een mail kreeg van Lenovo met het slechte nieuws dat de levertijd nog langer zou worden en ze graag in overleg wilden om te kijken naar een configuratie die flink sneller geleverd kon worden.

Na het telefoontje werd als snel duidelijk dat de P43s nog maanden niet leverbaar zou zijn, ook niet in een andere configuratie. En ook de andere modellen met een 13 of 14″ scherm konden niet in aan mijn eisen voldoen. Maar uiteindelijk kreeg ik een offer I couldn’t refuse; een P1 gen 2. De prijs werd bijna gematcht, maar ik moest alleen genoegen nemen met 32 GB ipv 40 GB en de fysieke netwerkaansluiting was niet mogelijk. Daarnaast was het wel een 15,6″ en niet de beoogde 13″ of 14″. Vanwege dat laatste moest ik er wel een nachtje over slapen.

Uiteindelijk de knoop doorgehakt en voor de P1 gegaan, omdat de laptop 90% van de tijd op mijn bureau staat en het grotere formaat geen probleem zou zijn daardoor.

Misère

Uiteindelijk kreeg ik de laptop 24 december geleverd en was ik door de feestdagen, de schoolvakantie en het werk dat gewoon doorging pas rond de jaarwisseling in staat om behalve een kwartiertje proberen niet in staat om eerder aan de slag te gaan met de laptop en deze te voorzien van Ubuntu en al mijn regelmatig gebruikte software applicaties.

Het viel me snel op dat ik af en toe een aanslag mistte. Initieel weet ik dit aan gewenning. Ik moet altijd wennen als ik een nieuw toetsenbord onder mijn vingers krijg en typ dan gewoon wat langzamer en maak wat meer foutjes. Maar na ruim een week nam het vloeken toe en na twee weken was ik er toch van overtuigd dat het probleem echt in de laptop zat. Bellen met Lenovo leverde op dat ik het toch echt met Windows nog een keer moest proberen, dus hier wat uren op verdampt, maar zoals verwacht bleef het probleem gewoon bestaan. Uiteraard had degene aan de andere kant van de telefoon nog nooit van een dergelijk probleem gehoord.

Uiteindelijk Ubuntu er weer opgezet, er moest immers gewoon mee gewerkt worden, en verder gaan zoeken op het internet of er ergens een oplossing te vinden was voor dit probleem. Uiteindelijk schijn oplossingen genoeg gevonden waar ik niemand mee vermoeien zal, maar het hielp helemaal niets. Wel vond ik uiteindelijk uit dat ik zeker niet de enige was en dat, afgaande op het meer dan 20 pagina’s tellende topic op de Lenovo community welke gestart was in oktober 2019, bleek ook dat het onmogelijk was dat het onbekend was bij Lenovo, daar er ook een aantal Lenovo medewerkers meededen in de discussie. Anyway in januari 2020 was er nog geen oplossing, noch was er zicht op een oplossing op de redelijke termijn. In het topic bleek al dat Lenovo niet heel happig was op het retourneren en het geld terug geven voor de laptops met het probleem.

Uiteindelijk was de trackpad ook bezweken en had deze last van een probleem dat wel bekend was en wat ghosting genoemd werd. In werkelijkheid, bewoog mijn aanwijzer plots naar links en bleef daar voor X minuten, voor ik deze weer kon gebruiken. Dit zou verholpen kunnen worden door het trakcpad te vervangen.

Nu ben ik niet onredelijk, maar een laptop verkopen waarvan bekend is dat er een serieus probleem is, zonder uitzicht op een oplossing op redelijke termijn ging mij wat te ver en heb ik verzocht de koop ongedaan te maken, met als argument dat het product een beschikt over een non-conformiteit waar geen oplossing voor was. Na initieel afgewezen te zijn, heb ik hierover mijn verbazing uit gesproken op LinkedIn en werd ik spoedig benaderd door iemand van Lenovo die in mijn netwerk zat en om een case nummer vroeg. Spoedig hierna bleek er meer mogelijk en werd de zaak over gedragen van customer support naar een complaint manager.

Deze complaint manager (Alexandra) heeft werkelijk er alles aangedaan om initieel het probleem opgelost te krijgen, maar toen ze inzag dat dit heilloos was spoedig het retour proces in gang gezet, waar ze, en dat moet gezegd worden, bovenop gezeten heeft om dit naar mijn volledige tevredenheid op te lossen.

De laptop werd keurig, zonder kosten mijnerzijds, opgehaald en enkele dagen later stond het geld weer op mijn rekening.

En nu?

Leuk dat dit opgelost is, maar dan moet ik nog steeds een nieuwe laptop. Toch maar eens gekeken naar de Dell XPS 13 welke standaard geleverd kan worden met Ubuntu, maar inmiddels was ik wel gewend aan de 15,6″ en dit vond ik toch wel heel plezierig als ik met Wireshark moest werken. Daarnaast zei mijn onderbuik en gezond verstand natuurlijk keihard nee tegen een Dell.

System76 lonkte nog, maar de logistieke uitdaging, invoerbelastingen, etc. hielden me tegen. Nu bleek dat de laptops van System76 veelal bij Clevo vandaan komen, een Taiwanese fabrikant van zogenaamde BTO (Built-To-Order) laptops.

Met een beetje zoekwerk kwam ik er al snel achter dat er een aantal aanbieders zijn in Nederland, maar waar niemand mij kon overtuigen dat ze ook net zo’n Linux hart hadden als System76 en ik dus bij vragen al snel tegen beperkingen aan zou lopen. Nu had ik nog een webshop in België gevonden die de laptops zuiver en alleen met Linux leverden met de meeste gangbare distro naar keuze. Ook hier bleef twijfel. Uiteindelijk kwam ik in Duitsland terecht bij Tuxedo computers. Deze club kwam mij vertrouwd over, maar uiteindelijk kwam ik terecht bij NovaCustom, een eenmanszaak (letterlijk) in Nederland, waar ik goede verhalen online over tegenkwam.

Ook de eerste verkennende communicatie via de chatfunctie op hun site was positief. Hier zaten mensen die het gewend waren om met Linux te werken.

NovaCustom

Waar ik bij System76 oorspronkelijk mijn oog had laten vallen op hun Galago Pro, was deze ook gewoon te koop bij NovaCustom onder het oorspronkelijk modelnummer van Clevo de N141CU. Maar door de P1 was de eis van 13″-14″, veranderd naar 15,6″ en was mijn keus gevallen op de Darter Pro, maar ook deze bleek gewoon te koop bij NovaCustom, maar dan als de Clevo N151CU. Het enige verschil is dat System76 deze 2 modellen uitlevert met CoreBoot i.p.v. de gebruikelijke firmware. Jammer, maar geen deal-breaker.

Uiteindelijk deze N151CU samengesteld naar wens en besteld op een donderdagavond en zaterdagochtend werd deze al geleverd. Kom daar maar eens om bij HP, Dell of Lenovo. Bouwkwaliteit bleek uitstekend en de prijs nog een paar honderd euro voordeliger dan de eerder aangeschafte P1. Deels zit dat in het ontbreken van een dedicated GPU (die had ik al niet nodig), maar zelfs hier rekening mee houdend zijn de Clevo laptops zeer scherp geprijsd.

Inmiddels zijn we ruim een maand verder en ben ik gewoon bijzonder tevreden met de laptop, het aankoopproces en de ondersteuning.

Eerlijkheidshalve moet ik zelfs bekennen dat het toetsenbord fijner typt dan de befaamde ThinkPad toetsenborden. Daarnaast zit er gewoon een betaalbare laptopvoeding bij, die eventueel ook vervangen kan worden voor een universeel type, zonder allerlei ingebakken fratsen die je verplichten het origineel te kopen voor exorbitante bedragen.