Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden – Deel 2

Eerder heb ik al eens een blog geschreven met bovengenoemde titel, maar nu heb ik een applicatie gevonden die de standaard schermafbeeldingen opties in Ubuntu doen verbleken.

Dit was de tool waar ik jaren naar op zoek was, maar het bestaan niet van wist. Dat mag ik mijzelf aanrekenen, daar de applicatie al sinds 2017 bestaat.

Flameshot

Flameshot is een applicatie om schermafbeeldingen te maken, voor zover niets nieuws, maar met Flameshot kun je deze ook meteen voorzien van kaders, tekenen, pijlen, tekst, en zelfs tekst of afbeeldingen blurren en deze direct opslaan als bestand of kopiëren naar je klembord.

Installeren

Dit kan op 2 manieren, via het Ubuntu Software Center, door te zoeken op Flameshot. Je kunt dan kiezen uit de gewone versie of de snap versie.

Je kunt het ook via de terminal met de volgende opdracht installeren:

$ sudo apt install flameshot 

Na installatie kun je de applicatie configureren, maar het enige dat ik heb gedaan is de applicatie als tray icon tonen, zodat het makkelijk aanklikbaar is.

Gebruik

Zodra je kiest voor Take Screenshot toont zich een vizier waarmee je een rechthoek kunt trekken met je muis, met de linkermuisknop ingedrukt, over het scherm of dat deel van het scherm waarvan je een schermafbeelding wilt hebben. Zodra je de muisknop loslaat, kun je de schermafbeelding verder bewerken of onbewerkt kopiëren naar het klembord of het bestand opslaan.

Voor het bewerken worden er verschillende iconen getoond die vrij duidelijk zijn en anders de functie verraden als je er met de muis op gaat staan.

Formaat van vorm of tekst

Eén optie was mij niet helemaal duidelijk en dat was hoe je vormen of tekst groter kon maken. Dit bleek eenvoudig door de gewenste functie aan te klikken en te scrollen met de muis om deze groter te maken of weer kleiner.

Kleur van vorm of tekst

De kleur aanpassen van een vorm of tekst kun je door de gewenste functie aan te klikken en dan middels de rechtermuisknop klikken, deze ingedrukt houden, de kleur te selecteren met de aanwijzer en deze los te laten op de gewenste kleur.

Voorbeeld

Onderstaand een voorbeeld van een schermafbeelding, zoals je deze kunt maken met Flameshot.

Voorbeeld van een schermafbeelding met blur, pijl, tekst, vormen en markeringen.

En Windows dan?

Normaal gesproken probeer ik applicaties te kiezen die ‘cross-platform’ zijn en dus zowel op Windows als Linux werken en evt. macOS, maar in dit geval kwam ik bij Flameshot terecht, doordat ik in een YouTube video Greenshot langs zag komen. Deze applicatie is op de belangrijkste punten vergelijkbaar met Flameshot, maar dan exclusief voor Windows.

Ik heb Greenshot zelf nog niet geprobeerd, maar van wat ik gezien heb in de video is deze applicatie vergelijkbaar in gebruik en functionaliteit.

Ik vond Flameshot dan weer via AlternativeTo, een website die het mogelijk maakt om alternatieven te zoeken voor bepaalde software.