Dump, Wegwerpmail en mijn echte emailadressen

Herken je dat? Een nuttige nieuwsbrief, whitepaper, gratis e-book, maar ook beursinschrijvingen conferenties en tal andere zaken verlangen dat je een e-mailadres opgeeft. Dat lijkt niet zo erg, maar helaas kunnen veel organisaties het niet laten om vervolgens je in goed vertrouwen gedeelde e-mailadres aan de hele wereld te verkopen met een stormvloed aan flauwekul in de inbox als gevolg.

Infosecurity

Ik heb ooit eens de vergissing gemaakt om mij met mijn eigen e-mailadres in te schrijven voor de Infosecurity beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Nou, dat heb ik geweten. Een enorme hoeveelheid mail heeft me dit opgeleverd van standhouders en partijen die meer of minder aan info security gerelateerde zaken aanbieden.

Na enkele inzageverzoeken conform de AVG wetgeving kwam ik er achter dat mijn persoonlijke data door de Jaarbeurs (de organisator) was geleverd aan deze partijen en het heeft mij aardig wat tijd gekost om weer uit die databases te geraken. Al met al zeker een jaar heen en weer mailen met allerhande partijen. Zonde van de tijd en tegenwoordig gebruik ik nooit meer mijn persoonlijke email voor zulke zaken.

Email strategie

Al jaren gebruik ik meerdere e-mailadressen om mij online te bewegen. Grofweg gebruik ik de volgende soorten e-mailadressen.

  • Mijn echte e-mailadressen
  • Dumpmail
  • Wegwerpmail

Echte emailadressen

Voor persoonlijke communicatie gebruik ik 2 soorten mailadressen. Een mailadres vanuit mijn persoonlijke domein voor communicatie met vrienden, kennissen, familie en sommige ‘officiĆ«le’ instanties.

Daarnaast nog een Gmail adres als ik een risico zie op spam, data verkoop of datalekken. Ik gebruik dit e-mailadres doorgaans met een toevoeging, zodat bij een datalek ik weet wie dit gelekt heeft. Je kunt bij Gmail namelijk eenvoudig het adres aanpassen en nog steeds de mail ontvangen in dezelfde inbox. Zo komt mail geadresseerd aan voornaam.achternaam@gmail.com net zo goed aan als voornaamachternaam@gmail.com, als voor.naam.achter.naam@gmail.com of zelfs v.o.o.r.n.a.a.m.a.c.h.t.e.r.n.a.a.m@gmail.com. Zo kun je met 1 mailadres meerdere accounts aanmaken op 1 site zonder de melding dat het e-mailadres al in gebruik is. Al gebruik ik hiervoor liever een dumpmailadres.

Om het Gmail adres makkelijk herleidbaar te maken, kun je een uniek woord toevoegen aan het adres. Bijvoorbeeld; mijnmail+bedrijfx@gmail.com, zodat je weet dat als je van een ander bedrijf dan bedrijf x mail ontvangt op het gebruikte e-mailadres dat bedrijf x iets uit te leggen heeft.

Dumpmail

Dumpmail? Ja, dat is een mailadres dat ik gebruik om mijzelf in te schrijven op fora bijvoorbeeld of andere flauwekul die ik nauwelijks bezoek, maar slechts gebruik voor dit doel, maar het wel fijn vind om te gebruiken als ik bijvoorbeeld een wachtwoord wil resetten op een forum of iets dergelijks.

Ik gebruik hier een ProtonMail adres en een Live.com adres voor. Tegenwoordig is dat een Outlook.com adres en vroeger een Hotmail.com adres.

Wegwerpmail

Ik gebruik wegwerpmail echt voor heel veel toepassingen, omdat spam in mijn dumpmail geen ramp is, maar ik dat toch graag zoveel mogelijk beperken.

Een wegwerpmailadres maak je aan op een website en is zonder enige beveiliging beschikbaar. Voor iedereen! Hou hier wel rekening mee. Ik gebruik dit om whitepapers en e-books te kunnen downloaden of tijdelijke anonieme abonnementen af te sluiten.

Ik gebruik bijna altijd guerillamail.com, omdat dit een open source initiatief is en ik deze als een van de eerste gevonden had in mijn zoekmachine.

Uiteraard wapenen de verschillende websites zich ook tegen dit soort disposable mail en ontvang je niets op het adres of kun je het niet eens ingeven, maar is dit vaak oplosbaar door een andere soort wegwerpmail te gebruiken. Keus genoeg. DuckDuckGo maar eens op wegwerpmail of disposable mail en je krijgt keus genoeg voorgeschoteld.