Dark Theme toevoegen aan Kdenlive

Omdat ik vele uren per dag achter mijn computer zit, is het fijn om zoveel mogelijk een dark theme te gebruiken, omdat dit een stuk rustiger is voor mijn ogen.

kdenlive

Ik gebruik voor het video editen een open source applicatie genoemd kdenlive. Kdenlive (KDE Non-Linear Video Editor) is een niet-lineair videobewerkingsprogramma gebaseerd op het MLT-framework. De focus van kdenlive ligt op flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Ubuntu 18.04.5

In Ubuntu 18.04.5 werd kdenlive geïnstalleerd, exclusief de mogelijkheid om de dark theme te selecteren. In Ubuntu 19.10 was dit een standaard optie voor kdenlive. Om redenen (compatibiliteit) waar ik nu niet over zal uitweiden kan ik op dit moment 19.10 of 20.04 nog niet gebruiken.

Default theme

De Oplossing

Zoals met veel open source applicaties het geval is en in het bijzonder KDE oplossingen, is er doorgaans een simpele oplossing.

Daarvoor open je de terminal en voer je de volgende opdracht in en drukt op Enter:

$ sudo apt install kde-runtime

Als je hierna de terminal sluit en kdenlive start, dan kun boven in de menubalk onder Settings –> Theme, kiezen voor Breeze Dark en schakelt kdenlive vanzelf om naar een dark theme die een stuk plezieriger is voor de ogen en om te gebruiken.

Breeze Dark Theme

Update Ubuntu 20.04 LTS

Na de update van Ubuntu 18.04 LTS naar Ubuntu 20.04 LTS, was de optie om te schakelen naar een darkmode verdwenen. Het uitvoeren van boven genoemde opdracht gaf een opmerkelijk resultaat.

Er moest dus een andere oplossing gevonden worden en gelukkig is deze er.

$ sudo apt install breeze

Nadat de installatie is afgerond, kun je Kdenlive herstarten en weer kiezen voor de kleurenschema’s.