Copy/Paste voor powerusers

De toetsencombidnaties Ctrl+C voor het kopieren en Ctrl+V voor het plakken zijn ongetwijfeld de meest gebruikte hotkeys voor de gemiddelde computergebruiker.

Maar hoe vaak komt het niet voor dat je iets wil plakken, terwijl je alweer iets anders hebt gekopieerd en je opzoek moet naar de bron. Sommige applicaties laten dat niet toe, omdat de data ‘vluchtig’ is.

Gelukkig bestaan er ook zogenaamde klembord managers die een hoeveelheid gekopieerde teksten in het geheugen onthouden, zodat je ze alsnog kunt plakken.

Ik gebruik hiervoor CopyQ, een crossplatform, klembord manager.

CopyQ kun je installeren via de Ubuntu Software Center.

Na de installatie zie je de applicatie rechtsboven in als schaarsymbool. Als je hierop klikt dan kun je de bestanden zien die je gekopieerd hebt. Dit kunnen stukken tekst zijn, maar ook afbeeldingen.

Via Preferences kun je programmavoorkeuren instellen. Ik heb zelf ingesteld dat de applicatie Autostart. Dit kan natuurlijk ook in de Startup Manager, maar dit is net zo makkelijk. Ook heb ik het maximum aantal items in het geheugen terug gebracht van 200 naar 10, dat lijkt me meer dan zat.

En? Welke handige tools gebruik jij om je productiviteit en effectiviteit te verhogen? Deel deze in de reacties en wellicht schrijf ik hier in de toekomst een keertje over.