Ook maar een blogpost over ChatGPT

De laatste weken wordt er veel gesproken en geschreven over ChatGPT. Toch heb ik maar besloten om hier ook maar een schrijfsel over te plaatsen.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een kunstmatige intelligentie-model ontwikkeld door OpenAI. Het is een grote taalmodel dat is getraind op miljarden tekstfragmenten afkomstig van het internet, en is daardoor in staat om te communiceren in natuurlijk Nederlands. Dit model is ontworpen om te worden gebruikt als een chatbot die in staat is om antwoord te geven op vragen en gesprekken te voeren met gebruikers. ChatGPT is uniek omdat het in staat is om context en betekenis te begrijpen, waardoor het een veel nauwkeuriger antwoord kan geven dan traditionele chatbots. Het model wordt voortdurend bijgewerkt en verder ontwikkeld om nog beter te worden in het begrijpen van de gebruiker en het geven van relevante antwoorden.

Waar kun je ChatGPT voor gebruiken?

ChatGPT kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder:

 1. Klantenservice: ChatGPT kan worden gebruikt als een chatbot voor klantenservice, waardoor bedrijven snel en efficiënt klantenvragen kunnen beantwoorden.
 2. Q&A-systemen: ChatGPT kan worden gebruikt als een systeem voor vraag-en-antwoord, waardoor gebruikers snel en nauwkeurige antwoorden kunnen krijgen op hun vragen.
 3. Natural language processing: ChatGPT kan worden gebruikt als een tool voor natural language processing, waardoor bedrijven de taal en de context van geschreven tekst kunnen analyseren en begrijpen.
 4. Gespreksgenerator: ChatGPT kan worden gebruikt als een tool om automatisch gesprekken te genereren, bijvoorbeeld voor chatbots of virtuele assistenten.
 5. Inhoud creëren: ChatGPT kan ook worden gebruikt om automatisch teksten, artikelen of verhalen te genereren, waardoor bedrijven of auteurs snel inhoud kunnen creëren.

Waar moet je ChatGPT niet voor gebruiken?

Er zijn enkele zaken waarvoor je ChatGPT beter niet kunt gebruiken:

 1. Medische of juridische adviezen: ChatGPT is niet specifiek getraind op medische of juridische kennis, dus het is niet geschikt om medische of juridische adviezen te geven.
 2. Financiële beslissingen: ChatGPT is niet specifiek getraind op financiële kennis, dus het is niet geschikt om adviezen te geven over financiële beslissingen.
 3. Beslissingen met betrekking tot persoonlijke veiligheid: ChatGPT is een model dat is getraind op tekst uit het internet en heeft geen specifieke kennis over persoonlijke veiligheid, dus het is niet geschikt om beslissingen te nemen met betrekking tot persoonlijke veiligheid.
 4. Hoogst nauwkeurige antwoorden: ChatGPT is ontworpen om zo nauwkeurig mogelijk antwoord te geven op vragen, maar het is belangrijk om te realiseren dat het model fouten kan maken en soms onjuiste informatie kan geven.
 5. Beslissingen met ethische implicaties: ChatGPT is een model zonder menselijke waarden of ethische overtuigingen, dus het is niet geschikt om beslissingen te nemen die belangrijke ethische implicaties hebben.

In het algemeen is het belangrijk om ChatGPT te beschouwen als een hulpmiddel en niet als de enige bron van informatie of beslissingen. Het is altijd verstandig om meerdere bronnen te raadplegen en de informatie te verifiëren voordat belangrijke beslissingen worden genomen.


Waar ik ChatGPT voor gebruik

Alle bovenstaande teksten zijn gegenereerd met ChatGPT. De koppen zijn de vragen die ik gesteld heb en de paragrafen de antwoorden van ChatGPT. Hier heb ik geen enkele aanpassing aangedaan. Al met al best een aardig stukje tekst. (Maar niet foutloos!)

Inmiddels heb ik er ook een periode van ChatGPT gebruik achter de rug en ik zie het als een welkome aanvulling op de applicaties die ik gebruik.

Ik heb ChatGPT inmiddels gebruikt voor de volgende doeleinden:

 1. Het creëren van een Bashscript om een proces te automatiseren. Ik heb slechts beperkt ervaring met Bash en zou er echt wel uitkomen, echter door het gebruik van ChatGPT had ik binnen enkele minuten het script dat ik nodig had.
 2. Het creëren van standaard berichten. Voor mijn werk maak ik veel gebruik van standaard berichten in het Engels, maar met ChatGPT heb ik deze aangepast zodat deze vriendelijker zijn geworden. Mijn Engels is best heel aardig, maar hierdoor kan ik de boodschap op een betere manier overbrengen.
 3. Het polijsten van antwoorden. Soms moet ik voor mijn werk nieuws brengen waar de ontvanger mogelijk minder gelukkig mee is. Door de boodschap te laten herschrijven in ChatGPT is de boodschap behalve functioneel, ook op een vriendelijke manier geschreven.
 4. Het beoordelen van code. Wederom voor werk gebruik ik nog al eens wat scripts die soms aangepast moeten worden aan de huidige situatie, en ChatGPT kan dan helpen om de code te optimaliseren.
 5. Ik heb ChatGPT ook gebruikt om een trainingscurriculum te schrijven, zodat ik geen onderwerpen vergeet in het programma. Dit heeft tot interessante inzichten geleid, waarbij ik onderwerpen heb toegevoegd die volstrekt logisch zijn om toe te voeren, maar voor mij zo vanzelfsprekend waren, dat ik er niet aan gedacht had om deze mee te nemen in de training.
 6. Het schrijven van support artikelen. Support artikelen schrijven kan erg tijdrovend zijn, maar ChatGPT genereert binnen enkele seconden een bruikbare basis om te verfijnen, zodat de informatie compleet is en past bij het verhaal dat je wilt uitdragen.

Tot slot

Het feit dat zelfs Google een beetje in paniek is door de explosieve groei van ChatGPT, betekent wel dat AI een grote rol zal gaan spelen in hoe wij het internet gaat gebruiken.

Ik zie hier zeker een risico in, want zoals al hier boven al beschreven zijn ChatGPT en andere AI-tools niet feilloos en moeten we niet blind vertrouwen op de output van deze tools. Het is een hulpmiddel, een heel waardevol hulpmiddel, maar we moeten wel zelf blijven nadenken en daar zit het risico.

In een maatschappij waar de mening van een wappie op social media door hele bevolkingsgroepen meer waarde wordt toegekend, dan jarenlang feitelijk onderzoek van de wetenschap, lopen we het risico dat de bubbel waar deze mensen zich in bevinden steeds kleiner wordt en er steeds meer mensen in een alternatieve waarheid gaan leven.

Voor mensen die wel zelf blijven denken, zijn de AI-tools een fantastisch hulpmiddel om in korte tijd bepaalde taken te verrichten.

Momenteel is er ook een betaalde variant van ChatGPT beschikbaar, maar ik zie hier de meerwaarde nog niet in ten opzichte van het gratis model, maar mocht het een service worden die betaald moeten worden, dan zal ik dit zeker in overweging nemen, omdat ik er, zeker voor werk, veel waarde uit haal.