Betaalmuren

Soms wil je bepaalde content lezen, maar stuit je op een betaalmuur. Gelukkig zijn er manieren om via de zij-ingang, alsnog de content te lezen.

Waarmee?

Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar ik gebruik meestal the Internet Archive Wayback Machine. Dit is een organisatie die zoveel mogelijk internet pagina’s opslaat in een archief. Of zoals ze zelf schrijven:

The Internet Archive, a 501(c)(3) non-profit, is building a digital library of Internet sites and other cultural artifacts in digital form. Like a paper library, we provide free access to researchers, historians, scholars, people with print disabilities, and the general public. Our mission is to provide Universal Access to All Knowledge.

Meer over dit initiatief kan op hun About pagina gelezen worden.
Andere opties zouden browser plug-ins kunnen zijn, maar daarmee weet je minder goed wat je binnenhaalt (is de plugin wel veilig?) en zijn de gebruikte methoden vaak niet legaal.

Hoe dan?

Middels dit archief is het vrij eenvoudig om gearchiveerde pagina’s terug te lezen.

Prominent op de homepagina van het internet archief staat een zoekbalk waarin je de gewenste URL van de gewenste pagina kunt plakken:

Na enige tijd zoeken en laden krijg je de zoekresultaten te zien:

  1. Hier zie je de URL waar je naar wilde zoeken
  2. Hier het aantal resultaten voor de URL.
  3. Hier de index per jaar.
  4. Hier de index per maand.

Je kunt nu klikken op de resultaten voor de URL (2) of op de datum en het tijdstip in de maand (4), de pagina zal worden geopend en kan gelezen worden.

Andere gebruiksdoelen

Het is me al eens gebeurd dat ik meende ergens iets gelezen te hebben en dat de website-eigenaar bleef beweren dat dat nooit op de website heeft gestaan. Middels de wayback machine is vaak te achterhalen wie er gelijk heeft. Gelijk krijgen is dan nog een heel ander verhaal, maar je staat wel meteen sterker in een discussie.

Privéscherm

Ik open de pagina’s bijna altijd in een zogenaamd privéscherm, zodat cookies en web cache na het sluiten van de pagina, onmiddellijk verwijderd worden. Hierdoor is het vaak mogelijk om meerdere pagina’s achter een betaalmuur te kunnen lezen.

Geen archief!!

Soms komt het voor dat de pagina nog niet is opgeslagen in de Wayback Machine. Ik sla dan de pagina op in Pocket, een handige service waarmee je nog te lezen pagina’s kan verzamelen met slechts 1 click. Meer over pocket wellicht in de toekomst in een andere blog.

Eens in de zoveel tijd kijk eens naar mijn opgeslagen links en controleer ik of er al een archief pagina is opgeslagen.

Incidenteel gebruik

Aangezien niemand voor niks hoeft werken, vind ik dat je terughoudend moet zijn, met dergelijke trucjes. Als je nu regelmatig de content van een bepaalde site leest, overweeg dan om gewoon een abonnement te nemen. Wij hebben meerdere digitale abonnementen en ik gebruik de Wayback machine slechts sporadisch.