Adobe Creative Suite Alternatieven

Veel mensen laten zich weerhouden van Linux voor de desktop, omdat ze de Adobe Creative Suite / Cloud zouden moeten missen. Sec gezien is dit juist, omdat Adobe haar software niet uitbrengt voor Linux, maar voor eenieder die open staat voor een alternatief kan deze in ruime mate vinden.

Als je deze alternatieven ter sprake brengt, dan hoor ik vaak dat deze alternatieven niet kunnen wat het Adobe alternatief kan of niet zo goed. Als ik dan doorvraag wat het alternatief dan niet zou kunnen of niet zo goed zou kunnen dan blijft het vaak angstvallig stil. De praktijk is dat de meeste consumenten de Adobe applicaties maar beperkt gebruiken en de alternatieven dit prima kunnen invullen, op voorwaarde dat de gebruiker welwillend is om zichzelf deze alternatieven aan te leren.

Professionals hebben vaak als weerwoord dat ze al een ‘workflow’ hebben die er voor zorgt dat ze zo ‘efficiënt’ kunnen werken. Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar is die workflow het waard om de periodieke kosten van de Adobe Creative Cloud te blijven betalen? Of zoals ze zeggen;

IF YOU CONTINUE TO THINK LIKE YOU’VE ALWAYS THOUGHT, YOU’LL CONTINUE TO GET WHAT YOU’VE ALWAYS GOT.

Omdat ik een voorkeur heb voor open-source software, gebruik ik dus ook open-source alternatieven voor de bekende Adobe-applicaties.

Onderstaand een tabel met alternatieven die zich volgens mij prima kunnen meten met de Adobe-applicaties.

AdobeAlternatief
PhotoshopGimp
IllustratorInkscape
InDesignScribus
LightroomDarktable
PremiereKdenlive
AfterEffectsBlender
SoundboothAudacity

Welke alternatieven gebruik jij voor gangbare, closed-source software? Laat het weten in de reacties!