AdBlocker on Steroids!

Als ik online ben, dan doe ik dit graag zo anoniem mogelijk, ik wil niet al mijn data delen met allerlei obscure bedrijven en ook geen brei aan advertenties te zien als ik iets wil lezen.

Om die reden lees ik mijn nieuws primair op sites als bijvoorbeeld nos.nl, maar soms kom ik via een gedeelde link op een andere nieuwssite uit en ik vind het prima om bij een commerciƫle partij advertenties te moeten zien, de schoorsteen moet toch roken, maar het plaatsen van cookies en een persoonlijk profiel maken van mij vind ik een te grote inbreuk op mijn vrijheid.

In de papieren krant van vroeger kon ik ook gewoon het nieuws lezen, zonder dat ik er cookies geplaatst werden of een profiel gemaakt werd van mij.

Nu zijn er allerlei AdBlockers verkrijgbaar, maar die zorgen er vaak voor dat je niet voorbij de voorpagina komt en het nieuws niet kan lezen.

Een paar jaar terug ontdekte ik AdNauseam. AdNauseam is een gratis browserextensie die ontworpen is om browse gegevens te verbergen en gebruikers te beschermen tegen tracking door bijvoorbeeld advertentienetwerken.

clicking ads, so you don’t have to.

Nu online adverteren steeds vaker voorkomt en een steeds grotere invloed neemt op de persoonlijke omgeving, zal AdNauseam automatisch en anoniem op de advertenties te klikken, waardoor de persoonlijke informatie waardevol is voor de adverteerder en krijgt het platform waarop de advertenties staan gewoon zijn ‘clickgeld’. AdNauseam is bovenop uBlock Origin gebouwd.

Je kunt met AdNauseam ook de ‘beloning’ zien die je het platform cadeau hebt gedaan dat de advertenties toont. Zo kost het klikken van 10 advertenties op de krant van populistisch Nederland $ 15,80 als ik de homepage bezoek.

Meer over AdNauseam in dit Engelstalige artikel.

Firefox en Opera zijn niet zo moeilijk en laten de extensie zo installeren. Google doet wat moeilijk en verplicht je eerst de ontwikkelaarsmodus aan te zetten, voordat je de extensie kunt installeren.